PSE

Przyjęło się uważać, że największym wrogiem zębów jest próchnica. Tymczasem po ukończeniu 35 roku życia więcej szkody wyrządza paradontoza - groźna choroba przyzębia polegająca na stopniowym odsłanianiu szyjek zębów.

   Pierwszych objawów świadczących o paradontozie można nie zauważyć, dlatego nasze zaniepokojenie powinny budzić każde zmiany w obrębie dziąseł. Zaczerwienione, nabrzmiałe lub krwawiące dziąsła są sygnałem, którego nie można ignorować. W tym wypadku należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza stomatologa, który pomoże określić przyczynę i sposób leczenia schorzenia. Nie należy z tym zwlekać również gdy zęby stają się nadwrażliwe na ciepło i zimno, tworzy się na nich kamień nazębny, gdy czujemy utrzymujący się niesmak w ustach lub gdy wyczuwamy przykrą woń wydobywającą się z jamy ustnej. Sygnałem alarmowym jest rozchwianie zębów (nawet jednego), z odsłonięciem szyjek zębowych.

   Przyczyny paradontozy nie są do końca poznane, choć wiadomo, że najczęściej chorują na nią cukrzycy, osoby z nadczynnością lub niedoczynnością tarczycy, cierpiące na choroby przewodu pokarmowego oraz będące w złej kondycji psychicznej. Do powstania paradontozy przyczynia się również niewłaściwa dieta, złe plomby i koronki, ale przede wszystkim niewłaściwa higiena jamy ustnej.

   Paradontozie można zapobiegać. Przede wszystkim należy często myć zęby - przynajmniej dwa razy dziennie, a jeśli to możliwe nawet po każdym posiłku. Często ludzie nie zdają sobie sprawy z ryzyka, jakie niesie za sobą mycie zębów wyłącznie rano lub wieczorem. W trakcie dnia nasze zęby i dziąsła wystawione są na destrukcyjne działanie kwasów powstających w jamie ustnej po każdym posiłku. Im szybciej wyszczotkujemy zęby i wypłuczemy jamę ustną tym krócej kwasy będą na nie oddziaływać. Co najmniej raz na pół roku należy chodzić na wizyty kontrolne, a co sześć miesięcy usuwać kamień nazębny, odkładający się na zębach. Zabieg ten wykonuje dentysta lub higienistka w gabinecie stomatologicznym i trwa on ok 15-20 minut. Należy pamiętac o tym, że nawet jeśli nie widzimy kamienia, najczęściej odkłąda się on na wewnętrznej stronie zębów, od strony języka.

   Nie bez znaczenia pozostaje również rodzaj i kondycja używanej przez nas szczoteczki do zębów. Pasta powinna zawierać fluor lub fluoristat, ale możemy też sięgać po pasty zapobiegające osadzaniu się kamienia nazębnego, lub po preparaty przeciw paradontozie. Warto też skorzystać ze środków uzupełniających higienę jamy ustnej, dzięki którym można znacznie zredukować osadzanie się kamienia oraz nalot bakteryjny na zębach - nitki, wykałaczki z miękkiego drewna, irygatory wodne wypłukujące z kieszonek dziąsłowych resztki jedzenia, jednocześnie masując przy tym dziąsła, oraz płyny antybakteryjne i antyzapalne.

  Najlepsza dieta dla naszych zębów i dziąseł to pokarmy zawierające jak najwięcej wapnia oraz witamin z grupy A, B, D i E. Musimy więc często sięgać po mleko i jego przetwory, a także po świeże warzywa i owoce. Powinniśmy natomiast unikac słodyczy i przekąsek pomiędzy posiłkami, produktów które zalegają między zębami oraz regularnego picia kwaśnych napojów takich jak soki owocowe lub wina. Godne polecenia jest również stosowanie ziół do płukania ust - napar z aloesu, napar z szałwii z dodatkiem rozdniobnionego kłącza rdestu i kwiatów nagietka lub ślazu, lipy czy krwawnika. Mieszanki te mają silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. 

 

 

Photo credits: Arvind Balaraman, http://www.freedigitalphotos.net/

 

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych Więcej informacji